Mechanical Engineering GATE 2010 Solution

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

D

B

D

B

C

A

C

C

A

A

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

D

B

C

C

A

D

B

D

A

D

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

C

C

B

A

B

B

A

D

A

C

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

D

B

A

C

A

D

C

D

A

B

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

B

B

C

A

A

C

D

A

C

C

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

D

C

B

A

D

D

D

A

B

B

61

62

63

64

65

B

D

C

B

C

INSTRUMENTATION ENGINEERING GATE 2010 SOLUTION

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

C

B

D

B

A

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

D

D

A

C

A

C

D

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

B

D

A

B

C

C

B

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

B

B

D

B

A

B

D

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

A

A

D

C

B

B

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

C

D

B

B

C

D

D

A

B

C

61

62

63

64

65

B

D

C

B

C

Electronics Engineering GATE 2010 Solution

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

D

C

D

A

D

B

B

B

A

A

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

D

A

B

A

C

D

A

B

A

C

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

B

C

D

C

C

A

D

C

C

B

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

D

A

A

A

C

C

D

B

D

C

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

B

C

C

D

D

A

B

B

B

D

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

C

C

A

B

D

B

A

D

B

D

61

62

63

64

65

C

C

D

B

B

Electrical Engineering GATE 2010 Solution

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

B

A

D

B

C

A

B

D

D

A

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

C

D

C

C

A

A

A

C

C

C

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

B

B

A

C

A

D

C

B

B

B

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

D

C

B

C

A

A

C

C

A

C

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

D

B

D

B

A

A

D

B

B

D

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

A

B

D

D

A

D

D

A

B

B

61

62

63

64

65

B

D

C

B

C

Computer Science Engineering GATE 2010 Solution

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

C

D

C

A

B

D

D

A

B

A

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

D

C

B

C

D

D

B

B

C

B

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

A

B

A

A

B

A

D

C

D

D

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

A

A

C

A

D

D

C

C

A

D

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

C

A

A

D

A

B

D

C

A

A

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

A

C

C

B

D

B

B

D

D

A

61

62

63

64

65

C

B

C

D

B

Civil Engineering GATE 2010 Solution

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

A

C

A

D

C

B

C

D

D

C

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

B

C

D

B

B

D

A

B

C

A

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

B

A

B

A

C

C

B

A

C

D

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

A

D

C

A

A

A

D

B

B

C

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

D

B

C

B

C

D

D

C

A

B

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

C

C

B

C

C

C

A

B

C

D

61

62

63

64

65

D

A

D

A

B

Gtate 2010 Aptitue Solved paper

1. The closest meaning of the word EXHORT is
a) Urge b) restrain c) condemn d) scold
Answer:A

2. PREAMBLE: CONSTITUTION
a) Amendment: Law b) Prologue: Play c) Episode: Serial d) plot: story
Answer:B

3. Fill in the blanks
The committee wrote a ……………report extolling only the strength of the proposal
a) Reasonable b) supportive c) biased d) fragmented
Answer:c

4. If the country has to achieve real prosperity, it is …………. that the fruits of progress reach all in equal measures.
a) Inevitable b) Contingent c) Oblivious d) Imperative
Answer:D

5. A person invest Rs. 1000 at 10% CI compounded annually for 2 years .At the end of
2 years the whole amount is invested at an annual SI of 12 % pa for 5 years. The total value of investment finally is
a) 1776 b) 1760 c) 1920 d) 1936
Answer:D

6. “The ban on smoking in designated public places can save a large number of well known effects of environmental tobacco smoke, and the passive smokers are the worst affected from it”. Which of the following sentences sums up the meaning of the above passage?
a) Effects of tobacco are well known
b) The ban of smoking in public places protects the non smokers
c) Passive smoking is bad for your health.
d) The ban of smoking in public places excludes passive smokers.
Answer:B

7. Consider the set of integers (1, 2, 3…………..,5000) the number of integers that is divisible by neither 3 nor 4 is :
a) 1668 b) 2084 c) 2500 d) 2916
Answer:C

8. Given the sequence A, BB, CCC, DDDD………..and so on , the 240th letter in the sequence will be:
a) V b) U c) T d) W
Answer:A

9. A positive integer m in base 10 when represented in base 2 has the representation p and the base 3 has the representation q , We get p-q= 990, where the subtraction is done in base 10 , Which of the following is necessarily true:
a)m ³ 14 b) 9
Answer:B

10. Given the following functions
f1 (n) =n100 f2 (n) =1.2n f3 (n) =2n/2 f4 (n) = 3n/3
Which function will have the largest value for sufficiently large value of n as (n→∞)
a) f1 b) f2 c) f3 d) f4
Answer:D

Online Application for GATE Qualified Candidates

  • GATE Qualified candidates meeting the ‘eligibility’ for M.Tech. Admission at IIT Madras can apply only online via this website.
  • This website will be open for Online Application from 16-03-2010 10:00 Hrs upto 05-04-2010 17:00 Hrs
  • The completed online application form (downloaded) should be sent to the following address to reach GATE Office,IIT Madras on or before 08-04-2010 alongwith copy of SC/ST/OBC (Non-Creamy Layer)/PD certificate in proper format, if applicable, and the Demand Draft for Rs.200 (Rs.100 for SC/ST/PD candidates) drawn in favour of “The Registrar, IIT Madras” and payable at Chennai

  • The Chairman,
    M.Tech.Admission Committee,
    GATE Office,
    IIT Madras,
    Chennai 600 036

  • Click here for applying online (New Application).
  • Click here for viewing/printing OBC – Non-creamy Layer Certificate
  • If you have already registered, use Application Status link to view / print the application.

Fees And Deposits For M.Tech. Programmes

The break up of various fees and deposits for all the four semesters are given below:
(Fees are subject to revision from time to time as decided by the Institute.)

A. One Time Payment:
Sl. No Details of Fees July – Dec 2010
(Rupees)
1 Admission fee 150
2 Grade Card 150
3 Provisional Certificate 100
4 Medical Examination fee 100
5 Student Welfare Fund 200
6 Modernisation fee 500
7 Alumni Life Membership 500
8 Publication 250
Total (A) 1950
B. Semester Fees:
Sl. No Details of Fees July – Dec 2010
(Rupees)
Jan – May 2010
(Rupees)
Jul – Dec 2011
(Rupees)
Jan – May 2011
(Rupees)
1 Tuition 5000 5000 5000 5000
2 Examination fee 300 300 300 300
3 Registration & Enrolment 300 300 300 300
4 Gymkhana 100 100 100 100
4 Medical Fee 50 50 50 50
6 Hostel Seat Rent 550 550 550 550
7 Fan, Electricity & Water charges 300 300 300 300
8 Students Amenities Subscription & Lab computational facilities fund 1350 1350 1350 1350
Total (B) 7950 7950 7950 7950

[Placement Fee: Rs.1000 (Optional)]

C. Deposits (Refundable):
Sl. No Details of Fees July – Dec 2010
(Rupees)
1 Institute Deposit(s) 1000
2 Library Deposit(s) 1000
Total (C) 2000
D. Payable to the Chairman, Council of Wardens through separate Demand Draft:
Sl. No Details of Fees July – Dec 2010
(Rupees)
1 Annual Medical Insurance Premium (per annum) 520
2 Hostel Admission fee 100
3 Hostel Deposit (NS) – (refundable) 1000
4 Advance Dining Charges 8000
5 Hostel Estt. ‘A’ charges 3650
Total (D) 13270

Hostellers:

> Demand Draft for Rs.11,900 (A+B+C) to be drawn in favour of ‘The Registrar, IIT Madras’ payable at Chennai.

> Demand Draft for Rs.13,270 (D) to be drawn in favour of ‘The Chairman, Council of Wardens’ payable at Chennai

Day Scholars:

> Demand Draft for Rs.15,220 (A+B+C+D(1)&(5)) to be drawn in favour of ‘The Registrar, IIT Madras’ payable at Chennai

Fees are subject to revision from time to time as decided by the Institute.

SC/ST Students are exempted from payment of Tuition Fee. Sponsored candidates have to pay tuition fee of Rs.25,000/- per semester.
Only for students who opt for hostel accomodation in the campus
Day Scholars also have to pay this amount.

Important Dates For GATE Qualified Candidates

Opening of Website for ONLINE applications 16-03-2010 (Tuesday)
Closing of Website for ONLINE applications 05-04-2010 (Monday)
Last date for receiving completed application (downloaded copy with draft) by post at the GATE Office 08-04-2010 (Thursday)
Screening process and suitability test for M.Tech. programmes in the Departments of:

  • Mathematics (for candidates with disciplines in IT/ZE/ZS/ Associate membership holders of various recognized professional societies)
  • Metallurgical & Materials Engineering (For candidates with GATE score in a paper other than MT)
  • Ocean Engineering
  • Mechanical Engineering

Screening process and suitability test for XE/XL and ZE/ZS candidates

Medical Board Examination for Persons with Disability (PD)

24-04-2010 (Saturday)
and
25-04-2010 (Sunday)
Date of reporting for admission 03-08-2010 (Tuesday)
Orientation Programme 05-08-2010 (Thursday)
Commencement of Classes 06-08-2010 (Friday)